dinsdag 31 mei 2011

Vijf goede redenen om te hoge werkdruk te voorkomen

Te hoge werkdruk geeft stress en teveel stress geeft spanningen op het werk en thuis. Als we te veel onder spanning komen staan, kan stress uw werkhouding en werkplezier behoorlijk beïnvloeden. U verliest de controle en raakt langzaam het overzicht kwijt. U kunt de druk cognitief en emotioneel niet meer aan. U moet te veel doen in te weinig tijd of u moet iets doen waar u niet achter staat.

Omdat u het werk niet meer overziet, bent u minder effectief en efficiënt bezig. U raakt gefrustreerd en misschien wel boos. U loopt achter de feiten aan te rennen en dat frustreert enorm. Doordat u slechter presteert, voelt u zich ook slechter. U baalt dat u het werk niet onder controle krijgt, u wilt het overzicht terug en neemt werk mee naar huis, maar dat levert weer problemen op met uw partner. Steeds meer werk mee naar huis nemen, ontneemt u bovendien tijd voor ontspanning en tijd met familie of vrienden.

Pas op de plaats
U raakt steeds meer in een spanningsveld, thuis en op het werk. De neergaande spiraal van stress neemt toe en als dit door blijft gaan, liggen overspannenheid of een burn-out op de loer. Het beste is even pas op de plaats te maken en u te bezinnen over wat er aan de hand is. Zoek uit wat de achterliggende oorzaak is van de werkdruk en de ontstane stress. Plant u uw werk niet goed, stelt u te weinig prioriteiten of bent u een perfectionist, waardoor u te veel tijd steekt in uw taken?

Vragen die u zichzelf moet stellen om uw werkdruk en stress daadwerkelijk te kunnen verminderen.
Ga in gesprek met uw leidinggevende, een collega of een coach. Vooral het praten met een buitenstaander kan helpen om blinde vlekken te ontdekken die u zelf niet meer ziet. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen u zal snappen en dat u onbegrip tegen kunt komen. Laat u daardoor niet van de wijs brengen. Blijf bij uzelf, vergelijk uzelf niet met anderen. Denk niet dat u faalt als u aangeeft dat u gestresst bent van de werkdruk. Het is zelfs sterk om voor uzelf op te komen en aan te geven dat de werkdruk te groot wordt, want tijdig ingrijpen voorkomt heel wat problemen.

Vijf goede redenen om werkdruk te voorkomen
1. Langdurige stress, door te hoge werkdruk, kan leiden tot overspannenheid en burn-out en dat kan weer leiden tot (langdurig) ziekteverzuim.
2. Hoge werkdruk kan u uw werkplezier en motivatie ontnemen.
3. De werksfeer in het team kan behoorlijk verpest worden door een gestrest persoon met een te hoge werkdruk.
4. De kwaliteit van uw werk neemt af bij overbelasting. Klanten gaan mopperen en lopen misschien zelfs weg.
5. Werkdruk en overbelasting kunnen ook gevolgen hebben voor de thuissituatie en daardoor voor extra spanningen zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten